O udruzi

SPLIT NOMAD GALLERY

Udruga za kulturu, umjetnost i društvo

Mi smo grupa kreativnih istomišljenika koji su, pod mantrom da je razvoj društva izravno ovisan o razvoju kulture i umjetnosti, odlučili promijeniti mali dio svijeta oko sebe.

Split Nomad Gallery je prva pop-up art galerija u Hrvatskoj koja spaja umjetnike sa širom javnošću kroz produkciju, izlaganje i promociju njihovih radova. Umjesto tradicionalnih izložbi, organiziramo interaktivne i multimedijalne pop-up događaje na alternativnim  lokacijama, samostalno kao i u suradnji s remanentnim kulturno-umjetničkim organizacijama, manifestacijama i festivalima. Na našim događanjima posjetitelji se mogu podružiti i popričati s umjetnicima o izloženim radovima, uz popratne aktivnosti – glazbeni i art performansi, video projekcije i sl.

Cilj nam je izvući umjetnost iz zatvorenog institucionalnog kruga i približiti je javnosti. Ovakvim pristupom redefiniramo pojmove umjetnosti, njene pristupačnosti i uloge u društvu, te samih izložbi. Mladi i etablirani umjetnici su Split Nomad Gallery prepoznali kao ravnopravnog partnera.  Svaki pop-up događaj stvara opuštenu atmosferu u kojoj se promoviraju kultura i umjetnost te okupljaju ljudi različitih kulturoloških i socioloških područja s ciljem kritičko-kreativnog razvoja.

Split Nomad Gallery premošćuje jaz između umjetnika i njihove publike. Kroz produkciju i realizaciju umjetničkih projekata u suradnji s umjetnicima, pružamo im priliku da stvaraju i surađuju. Radovi i projekti se promoviraju na našim pop-up događajima i online, putem naše web stranice.

Izbor alternativnih lokacija i mobilnost omogućuje nam da “šetamo” po drugim gradovima Hrvatske i dopiremo do većeg broja raznolikije publike. Originalna kombinacija umjetničkih izložbi, art performansa, nastupa bendova, video projekcija i sl., privlači širok spektar publike. Pravi alternativni teatar na netipičnim izložbenim prostorima. 

Pored multimedijalnih evenata i produkcije umjetničkih radova, fokusiramo se  i na rezidencijalne programe s naglaskom na intervencijama u prostoru. Specifična priroda rezidencija ne omogućava samo kreativno djelovanje umjetnika već ih povezuje sa zajednicom i koji svojim djelovanjem odgovaraju na njihove potrebe. Projekt valorizira umjetničke prakse i kreativnost u sredinama zakinutim za resurse usmjerene na lokalno stanovništvo.

Sve navedeno radimo s ciljem obrazovati lokalne i šire zajednice sve pod jednostavnim uvjerenjem – razvoj društva izravno je vezan za razvoj umjetnosti i kulture.